Wednesday, February 27, 2013

De eerste orchideeën van 2013 in het Cantabrisch Gebergte.




This post in English: Click here.


De reuzenorchis en de bruine ophrys.

In een kort doch aangenaam bezoek aan Asturias, het autonome gebied dat te samen met Cantabria bijna het gehele noordelijke deel van het Cantabrisch Gebergte uitmaken (zie Geopgraphic Location), hebben we de eerste bloeiende orchideeën van dit jaar kunnen waarnemen. Het gaat om de reuzenorchis (Himantoglossum robertianum) en de bruine ophrys (Ophrys fusca). De reuzenorchis staat al in bloei sinds eind februari (persoonlijke communicatie) maar de gevonden bruine ophrys is net in bloei gekomen, met vele exemplaren die nog in de knop zitten. Omdat het de bedoeling is om een geheel artikel te wijden aan elke orchidee afzonderlijk (want dat verdienen ze wel), zal ik nu slechts enkele foto´s tonen. De reuzenorchis is nu niet een orchidee die bepaald veel voorkomt in het Cantabrisch Gebergte, maar we hebben toch verschillende groepjes weten te lokaliseren met tussen de 2 en de 20 bloeiende exemplaren, met een een totaal van ruim 60 orchideeën. Van de Ophrys fusca (bruine ophrys) hebben we een zeer veel belovend gebied pal aan de kust gevonden met vele tientallen planten in bloei.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.





De reuzenorchis is inderdaad een forse orchidee (tot 1 meter hoog), met een grote rozet en flinke bladeren. Duidelijk zichtbaar zijn de stengelomvattende bladeren. Deze orchidee is moeilijk te verwisselen, want behalve het grote formaat is het bovendien een zeer vroeg bloeiende plant. In Portugal heb ik ze reeds waargenomen in volle bloei rond half februari en in het Cantabrisch Gebergte vanaf eind februari.




De bloeiende aar heeft een groot aantal bloemen die dicht op elkaar staan.



De afzonderlijke bloemen kunnen tot 4 cm groot worden, waarvan alleen al de lip (bloemlip) meer dan 2 cm kan bedragen.



De groen gestreepte kelkbladen en de bovenste kroonbladeren zijn min of meer om het gynostemium (voortplantingsstructuur van orchideeén) gebogen, waarvan vooral de stempel (stigma) duidelijk zichtbaar is. De structuur van een orchideeënbloem zal overigens in een ander artikel besproken worden. Voor een versie in het engels zie de post “Structure of an orchid flower”.



Eén van de typische habitats van de reuzenorchis, een rotsachtige en zonovergoten rand van een voetpad. Er zijn vier bloemaren en verscheidenen rozetten zonder aren te zien.



Bloem van de Ophrys fusca. Uitgezonderd de donkere bloemlip zijn alle kroon en kelkbladeren groen-wit van kleur. De opvallende lip boots een bij na, welke men zich in deze foto met de kop naar beneden en met de vleugels omhoog moet voorstellen. De bloem probeert mannetjes bijen tot een schijncopulatie te verleiden waarbij de pollinia (stuifmeelpakketjes) tegen het achterlijf worden aangeplakt. Bevruchting kan plaats vinden als deze bij later een andere bruine ophrys bezoekt.



Een groepje bruine ophrys orchideeën, die allemaal net in bloei zijn gekomen.



Zijaanzicht van de bloem van de bruine ophrys. De gleuf in het bovenste gedeelte van de bloemlip is goed zichtbaar. De lip heeft ook haartjes die het lichaam van een vrouwelijke bij moeten imiteren.



Deze Ophrys fuscas staan midden in het pad.


8 comments:

  1. Indrukwekkend hoeveel verschillende soorten er daar nog in het wild groeien. Mooi en interessant blog, Marius. Groetjes, Joke

    ReplyDelete
  2. Ja Joke, ik ben zelf ook nog steeds onder de indruk (na al die jaren), en het is de bedoeling dat er nog veel meer orchideeën posts komen.

    Groetjes, Marius.

    ReplyDelete
  3. En natuurlijk ga ik je volgen Marius. Prachtig blog geheel naar mijn hart.
    Fijne avond gewenst.
    groetjes Marijke

    ReplyDelete
  4. Mooi interesant blog heb je Marius.
    Ik heb mij al aangemeld als volger, ik hoop dus dat je mij dan ook gaat volgen.
    De orchideeën zijn echt prachtig.
    Groetjes Irma
    Ps ik heb nog even mijn contactformulier getest en het werkt wel hoor!!

    ReplyDelete
  5. Hoi Marius,

    werkelijk prachtig deze orchideeën.
    Wat veel verschillende maar ook wat een
    leerzame informatie weer.
    Het leek me dan ook echt super als je dit zo in de natuur tegen het lijf loopt.
    Prachtig weergegeven weer.

    Groetjes, Helma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Helma,

      In die paar dagen dat we in Asturias waren heb ik zeker 40 of 50 verschillende bloemen gekiekt die nu al in bloei staan (de meeste gewone bloemen, maar die zijn ook mooi). En verder een paar leuke plekjes bezocht, die ik de komende dagen nog op het blog zal zetten.
      Groetjes, Marius

      Delete
  6. Hey Maurius,
    Wat een prachtige streek en al zo warm nu :-)
    Daar kan je je hartje als fotograaf wel ophalen zo te zien!
    Jij bent een specialist in het opzoeken van namen en het tonen van orchideeën die ik nog nooit heb gezien of van gehoord, dus zeer interessant om te volgen!
    Ik ga van het weekend mijn links eens goed aanpassen en die van jou komt er zeker bij!
    Ik weet niet hoe je me hebt gevonden maar ik zie Helma en Coby en dat zijn geen onbekenden voor mij ;-)
    Ik zet op zaterdag elke nieuwe foto's op mijn skynetblog: http://fotodominic.skynetblogs.be/ en zit ook op flickr: http://www.flickr.com/photos/fotodominic/
    Dank je wel voor je bezoek en tot blogs!
    Groetjes
    Dominic

    ReplyDelete
  7. Hey Marius
    Ik zie dat ik hier al gereageerd heb :-)
    Prettig eindejaar en een bruisend 2014 gewenst!
    Groetjes

    ReplyDelete