Friday, February 15, 2013

Het stuwmeer van Riaño, het dal van Oseja de Sajambre en het bedevaartsoord Covadonga (Cantabrisch Gebergte)

This post in English: click here.

Van Cistierna naar Covadonga: Foto´s van enkele bijzondere plekjes in het Cantabrisch Gebergte.

Inleiding

Van Cistierna, een plaatsje gelegen aan de zuidrand van het Cantabrisch Gebergte, naar Covadonga moet bijna het gehele gebergte dwars worden overgetrokken. Deze afstand van meer dan 100 km kan met de auto in zo´n 2 uur worden afgelegd, hoewel de schoonheid van het landschap waarschijnlijk wel enige vertraging zal veroorzaken. Gisteren hebben we deze route nog afgelegd en in deze post wil ik een aantal foto´s van enkele heel bijzondere plekjes delen. Het is slechts een klein gedeelte van de overweldigende natuur die je op deze reis tegenkomt, want o.a. de bergen van Cremenés, de bergpas "El Pontón" en de enorme tientallen kilometers lange rotskloof van het "Desfiladero de los Beyos" zijn niet gefotografeerd.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.

Het stuwmeer van Riaño.

De sluizen van dit stuwmeer werden op 31 december 1987 gesloten na een gedwongen ontruiming van het oude Riaño (wiens resten nu rusten op de bodem). Het is een enorm stuwmeer met een oppervlakte van bijna 22 vierkante kilometer en een inhoud van zo´n 650 kubieke hectometer, hetgeen ongeveer 80.000 hectaren bouwland van bevloeiing moet voorzien. Wat ons echter meer interesseert is dat de uitzichten over het meer werkelijk spectaculair zijn en welke volgens velen de mooiste van heel Spanje zijn.Dit uitzicht is vanaf het begin van de brug die het hele meer oversteekt.
Op heldere dagen is de weerspiegeling veel scherper. Zweven deze bergen soms in de lucht?
De hoge top in het midden is de enigmatische "Pico Yordas".
Achter het dennenbos rijst de puntige Gilbo hoog op.
Uitzicht over de noordelijk tak van het stuwmeer.
De brug die beide oevers van het stuwmeer met elkaar verbindt en welke toegang tot het nieuwe Riaño verleent.
Op de toppen van de hogere bergen ligt nog steeds sneeuw, ondanks dat ze op het zuiden liggen.
De dennenbossen bevatten een grote rijkdom aan paddenstoelen, o.a. aan boleten zoals het eekhoorntjesbrood.
Helemaal links is Riaño net zichtbaar.
We verlaten het meer om de 1280 meter hoge bergpas "El Pontón" over te steken, één van de laagste bergpassen tussen León en Asturias.


Het bekoorlijke dal van Oseja de Sajambre.

Achter de bergpas ligt het dal van Oseja de Sajambre. Ondanks dat dit dal tot de provincie León behoort heeft het toch een typisch Asturiaans klimaat, omdat het aan de noordkant van de centrale bergketen ligt. Echter doordat dit dal afwatert via een enorme kloof die tot recente tijden ontoegankelijk was, waren de historische verbindingen met León veel beter, vandaar deze geografische anomalie.
Na het afdalen van de bergpas komen we in het dichtbegroeide dal van Oseja de Sajambre, vandaag in nevelen gehuld.
De wintereiken komen net in het blad, dit jaar is alles ontzettend laat.Wie wil hier niet tussen wandelen?
Ondanks de nevelen was het niet koud.
Natuurlijk wordt er altijd naar orchideeën uitgekeken, in dit geval enkele forse mannetjesorchissen (Orchis mascula), met op de achtergrond de in nevelen gehulde bergen

Oseja de Sajambre, kan een dorp meer in de natuur gelegen zijn?

Cangas de Onís.

Na het afdalen van de 25 km lange bergkloof "Desfiladero de los Beyos", met tot 1000 meter hoge steile rotswanden, arriveren we in het toeristische plaatsje Cangas de Onis, eens de hoofdplaats van het beginnende Spaanse koninkrijk. Hier bevindt zich o.a. de "Romeinse brug van Cangas", die echter pas in de 14 eeuw is gebouwd.
De "Romeinse" brug van Cangas de Onís. Het "Kruis van de overwinning" is een kopie van het orgineel dat zich in de kathedaal van Oviedo bevindt en het symbool is van het prinsdom Asturias. Deze foto is in maart genomen.


Covadonga, het derde bedevaartsoord na Lourdes en Fátima.

Het grote belang van Covadonga schuilt in het feit dat algemeen wordt aangenomen dat op deze plaats in het jaar 722 de Moren door de Asturiaanse koning Pelayo werden verslagen en dat hiermee de 7 eeuwen durende "Reconquista", oftewel de herverovering van Spanje is begonnen. In de "Santa Cueva" of heilige grot bevindt zich o.a. de graftombe van deze koning. Hier worden slechts 2 foto´s getoont omdat het nogal slecht weer was, maar dat zal nog wel worden goed gemaakt, hoor.
De kathedraal van Covadonga gezien vanaf de toegangsweg. Het oord ligt werkelijk geheel tussen het groen.
De kathedraal van Covadonga gezien vanaf het complex.


10 comments:

 1. Landschap dat weerspiegelt in het water, wat hou ik daar van! Jij hebt hier een paar hele mooie foto's geplaatst. Groetjes Annemarie

  ReplyDelete
 2. Hallo Annemarie, en het was niet eens zo heel helder weer.

  Groetjes, Marius

  ReplyDelete
 3. Wow Marius, dit zijn wel heel spectaculaire beelden en zichten, om vingers af te likken!
  Fantastische beelden!!!!
  Groetjes
  Dominic

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Dominic, je weet het, ik probeer de mensen lekker te maken, zodat ze misschien ooit eens dit "vergeten" gebied gaan bezoeken. Zeker geen last van overtoerisme.

   Groetjes, Marius

   Delete
 4. Wat een prachtig gebied, Marius, en wat fijn dat ik zo vanaf de bank kan meegenieten van die mooie omgeving. Vooral je foto's van het stuwmeer vind ik héél mooi. Zo mooi met die weerspiegeling van de wolken. Groetjes, Joke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Joke, met helderder weer zou je de foto´s kunnen omkeren zonder het verschil te merken (zoals op sommige oude analoge foto´s), maar die wolken vond ik erg mooi, en ik was bovendien op doorreis.

   Groetjes, Marius

   Delete
 5. Wauw...wat geweldig!!!
  Dit is werkelijk genieten Marius. Wat een uitzichten en wat een schitterende reflecties in het water van de rotsen en de wolken. Ook de uitzichten en de mooie helderheid van je foto's maken dit blog nog waardevoller. Foto 18 met het kruis onder de brug is gewoon fantastisch.
  Dik compliment.

  Groetjes, Helma

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dank je Helma, als ik vroeger iets geweldigs zag dacht ik altijd "dit zou m´n familie toch moeten zien", nu met internet is het een stuk makkelijker om al dat moois te delen.

   Groetjes, Marius

   Delete
 6. Wat een prachtige natuur is het daar Marius.
  Geweldige reflectie in het water van de bergen.

  Ik hoop na volgende week ook weer eens wat te kunnen doen.
  Geef nu af en toe een aantal reacties, maar ik ben nog lang niet fit, ik heb er bronchitis bij gekregen.
  Bedankt voor je reactie op mijn blog dat ik ziek ben.
  Groetjes Irma

  ReplyDelete
 7. Hallo Irma, ik ben blij dat het wat beter gaat, maar met bronchitis is het wel oppassen geblazen. Maar je zal wel erge zin hebben om er weer eens op uit te trekken, toch!?
  Is het nog steeds zo koud in Nederland?

  Groetjes en beterschap, Marius

  ReplyDelete